Употребата на азотен оксид, по-известен като райски газ, с цел развлечение предизвиква

...
Употребата на азотен оксид, по-известен като райски газ, с цел развлечение предизвиква
Коментари Харесай

Райският газ стана обезпокоителен и за Европа

Употребата на азотен оксид, по-известен като  " божествен газ ", за развлечение предизвиква все по-голяма угриженост в Европа. Това се споделя в отчет на Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите (ЕЦМНН), представен от " Франс прес ".

" Нарастващата приложимост на азотен оксид за забавление в някои елементи на Европа е мотив за безпокойствие ", разяснява шефът на основаната в Лисабон организация Алексис Гусдел.

" Потребителите като цяло считат, че вдишването на азотен оксид е безвредно. Въпреки това установихме, че по-честата или по-интензивна приложимост на газа усилва риска от съществени увреждания, като да вземем за пример на нервната система ", акцентира той.

Райският газ се използва напълно законно като хранителна добавка или за упойка в медицината, а използването му за забавление става все по-популярна заради достъпността и ниската му цена.

" Разработена е печеливша и разширяваща се верига за доставки, като профилирани интернет магазини непосредствено популяризират газа за развлекателна приложимост ", се отбелязва в отчета.

Броят на натравянията, регистрирани от центровете по токсикология, е отчел нарастване. Във Франция да вземем за пример през 2020 година са регистрирани 134 случая, до момента в който през 2017 година те са били 10.

" Затова е значимо да се избегне нормализирането и неволното поощряване на потреблението му. Необходими са целенасочени дейности и по-нататъшни проучвания, с цел да се усъвършенства разбирането на рисковете и да се понижат вредите ", акцентира Гусдел.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР